Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2007 15:01 | Správy | Domáce správy

Alkohol pijeme stále viac

Alkohol pijeme stále viac
BRATISLAVA - Problémy s alkoholom sú prevažne mužskou záležitosťou, z celkového počtu závislých je mužov až 80 percent, pričom najrizikovejšia je veková skupina od 40 do 49 rokov.

Vyplynulo to z prieskumu verejnej mienky zameraného na postoj spoločnosti voči závislostiam, ktorý uskutočnilo Združenie abstinentov Slovenska v spolupráci s agentúrou Markant na vzorke viac ako tisíc respondentov. Takmer polovica respondentov si myslí, že alkohol sa v súčasnosti konzumuje viac než pred 10 rokmi. Najviac pijú ľudia so základným vzdelaním, väčší dôvod na pohárik majú aj rozvedení. Alkohol na pracovisku je podľa opýtaných skôr minulosťou.

Zo všetkých neduhov je spoločnosť najmenej ochotná tolerovať človeka závislého od nelegálnych drog, no 48 percentám nerobia problém fajčiari. Život bez tabaku si nevie predstaviť 12 percent opýtaných. Názor na ľudí, ktorí absolvovali odvykaciu liečbu niektorej zo závislostí, je veľmi pozitívny. Negatívne ich vníma len 15 percent občanov. Skeptický je však názor na úspešnosť takejto liečby. Resocializácia, teda začlenenie abstinenta do spoločnosti, je podľa prieskumu veľmi potrebná, viac ako tretina občanov by takýchto ľudí vnímala rovnocenne.

Ak by mali Slováci osobne prispieť a pomôcť závislému, najčastejšie by to riešili rozhovorom. Miera zodpovednosti spoločnosti v problematike závislostí je podľa opýtaných veľmi nízka, ide najmä o problém daného jedinca. Aj pomôcť by si mal zo svojej závislosti v prvom rade on sám, na druhom mieste je rodina a blízke okolie, nasledujú zodpovedné inštitúcie a až na štvrtom mieste je spoločnosť. Prezident Združenia abstinentov Slovenska Pavol Podmajerský vyjadril obavy nad výsledkami z oblasti hazardných hier. Závislí podľa prieskumu míňajú mesačne na hazard až 15-tisíc korún. Podmajerský označil Slovákov za "národ hráčov".

Jedným z dôvodov je aj to, že obchodné spoločnosti zvyšujú predajnosť svojich výrobkov pomocou rôznych súťaží a hier. Túžba vyhrať je takto podsúvaná už aj deťom od útleho veku. Respondenti odpovedali na otázky z piatich oblastí: tabak, alkohol, nelegálne drogy, prchavé látky a hazardné hry.

"Nešlo o prieskum týkajúci sa zdravotných aspektov ani samotných závislých. Dôležité bolo, ako vníma tento problém verejnosť," povedal na dnešnej tlačovej besede riaditeľ agentúry Markant Mário Dobrovodský. Prieskum bude Združeniu abstinentov Slovenska slúžiť ako odrazový mostík v ich ďalšej činnosti. V budúcnosti by sa chceli orientovať aj na spoločnosť, nielen na abstinentov. "Zmenený človek sa vracia do nezmeneného prostredia. Chceme dosiahnuť, aby sa rodina a okolie závislého vedelo k tomu postaviť," uviedol Podmajerský.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!