Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2007 16:18 | Správy | Domáce správy

Swoboda: Slotove vyjadrenia škodia Slovensku

Swoboda: Slotove vyjadrenia škodia Slovensku
BRATISLAVA - Neprišli sme nikoho súdiť, prišli sme pomôcť, uviedol dnes pre médiá europoslanec z Európskej socialistickej strany Hannes Swoboda, ktorého delegácia na Slovensku monitoruje úroveň práv menšín, predovšetkým národnostných.

Stretol sa s predsedom Slovenskej národnej strany (SNS) Jánom Slotom, predsedom Strany maďarskej koalície (SMK) Pálom Csákym, ministrom školstva Jánom Mikolajom, zástupcami ministerstva kultúry a rómskych organizácií. Swoboda po stretnutí s Csákym uviedol, že úroveň práv menšín je na Slovensku vysoká, ale sú veci, o ktorých treba diskutovať. Konkretizoval, že ide o Slotove výroky na adresu Maďarska a zástupcov SMK, komárňanskú Sélyeho univerzitu a zákon o štátnom jazyku. Presne na tieto problémy, ako témy do diskusie so Swobodom, upozornil Pál Csáky.

Vyjadrenia Jána Slotu škodia Slovensku, uviedol pre médiá Hannes Swoboda a dodal, že žiadna menšina nemá byť preferovaná na úkor inej. Vláda musí robiť také kroky, aby sa maďarská menšina cítila na Slovensku ako doma. Na margo Slotových vyhlásení, že aj maďarskí politici sa vulgárne vyjadrujú, Swoboda argumentoval, že to nie je ospravedlnenie. Slota veľmi o svojich vyjadreniach nediskutoval, pokračoval Swoboda.

„Je na ňom, aby sa ich zdržal, pretože vytvárajú zlý obraz o krajine. Nie je podstatné, či som zmenil názor počas stretnutia, podstatné je to, čo robí vláda. Ak vláda prehodnocuje svoju finančnú politiku voči menšinám, dá sa to akceptovať. Ale ak povie, že teraz je našou prioritou rómska a nie maďarská minorita, nie je to dobré,“ upozornil Swoboda.

To tu podľa jeho slov už v minulosti bolo. „A čo sa týka učebníc, podľa európskych štandardov máte mať možnosť používať všetky názvy. Ak chcete podporovať slovenčinu, nie je nevyhnutné, aby ste tlačili do pozadia maďarčinu,“ uviedol Swoboda a na otázku médií, či je Slota hlavnou prekážkou na návrat Smeru-SD do rodiny eurosocialistov, povedal, že ho zaujíma politika, nie konkrétne osoby. „O Jánovi Slotovi je známe, že všetko vie, ale nie je pravda, že by som si už pred stretnutím s ním urobil názor na stav národnostných menšín na Slovensku,“ reagoval Swoboda na ranné Slotovo vyjadrenie, že Swobodovi je už vopred všetko jasné.

Csáky za nešťastné považuje to, čo urobil Mikolaj v oblasti školstva. Nešťastné je najmä to, že „ prepustil dvoch pracovníkov, ktorí sa starali o menšinové školy, nešťastný je aj zákaz používania historických názvov v učebniciach, niektoré jeho vyhlásenia ku komárňanskej univerzite.“ Mikolaj pripustil, že môžu byť dvojjazyčné geografické názvy tam, kde to schváli odborná komisia. Csáky reagoval, že "načo je odborná komisia. Buď sa vydá nariadenie, vydá sa zákon a komisia nemá o tom čo hovoriť, alebo je to problém."

Mikolajovo tvrdenie, že v niektorých prípadoch sa to nedá, lebo by sa názvy skomolili, označil Csáky za hrubé podceňovanie autorov učebníc. Na otázku, či bude spokojný, ak budú na mapách dvojjazyčné označenia miest, povedal, že bude spokojný, ak bude o tom dokument a potom budú pripravení o tom rokovať. Swoboda povedal, že používanie jazyka musí byť slobodné a otvorené. „Krajina by mala byť šťastná, keď jej hlavné mesto má rôzne mená. To nediskvalifikuje jedno alebo druhé meno. Slovensko je multikultúrna krajina, a to by v dnešných časoch malo byť prínosom a nie na škodu,“ uviedol Swoboda a dodal, že prípadné odporúčania budú socialisti formulovať až po skončení návštevy po návrate do Bruselu.

Strana Smer-SD je presvedčená o tom, že robí štandardnú sociálnu politiku, čo nebolo spochybnené zo strany európskych socialistov, uviedla pre médiá hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová-Rýsová. „Strana Smer-SD preto očakáva, že trest zo strany socialistov bude ukončený. Postoj eurosocialistov nie je celkom pochopiteľný. Stretnutia potvrdili, že status quo národnostných menšín je dodržiavaný. V žiadnom prípade sa situácia národnostných menšín nezhoršuje,“ dodala Kližanová-Rýsová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby